گفتگو با لژیونر داوری ایران در لاشامپیونا

شاید بازیکنان متعدد ایرانی را بشناسیم که درلیگهای خارج از ایران مشغول به فعالیت باشند ولی به ندرت شنیده ایم که داوری ایرانی در اروپا به قضاوت بپردازد.

توانا لیوارجانی، داور ایرانی است که در فرانسه مشغول به فعالیت است، هر چند که او در رقابتهای لیگ یک فرانسه سوت نمی زند ولی حضور او در دنیای فوتبال فرانسه، افتخار بزرگی برای ما ایرانیان است. او به زبانهای مختلفی از جمله فارسی،انگلیسی، فرانسه و اسپانیایی مسلط است. در اینجا می توانید متن گفتگوی اختصاصی ما با این داور ایرانی را مطالعه کنید:

*از چه زمانی و به چه ترتیب وارد عرصه داوری شدید؟

– من از سال 1997 و زمانی که 15 ساله بودم داوری را آغاز کردم. ابتدا و برای اولین بار، از طریق یکی از دوستانم که بازیکن فوتبال بود، توانستم وارد این دنیا بشوم. دوستم به من گفت که سران باشگاهش (که باشگاهی محلی بود) به دنبال داور هستند و از من پرسید که آیا علاقه دارم که در عرصه داوری به فعالیت بپردازم؟ بعد از آن بود که با یکی از مسئولان باشگاه دیدار کردم. او اسم و مشخصات مرا نوشت و بعد از مدتی از لیگ فوتبال ایالتی که در آن زندگی می کنم با من تماس گرفتند و به من اعلام کردند که می توانم در کلاسهای داوری شرکت کنم.حدود 2 ماه در کلاسی که دو روز در هفته تشکیل می شد، شرکت کردم وبعد ازاین کلاسها در آزمونی شرکت کردم و کسانی که از این آزمون سربلند بیرون آمدند، داور شدند.از سال 1997 تا 2004 به داوری می پرداختم و پس از آن به مدت 2 سال برای تحصیل فعالیت داوری ام را متوقف کردم. سال 2007 مجددا در امتحان داوری شرکت کردم و با موفقیت در این امتحان بود که توانستم مجددا فعالیتم را آغاز کنم.

* شما خودتان تجربه بازی فوتبال را دارید؟

– به صورت حرفه ای نه ولی زمانی که نوجوان بودم، با دوستانم بازی می کردم و الان هم به صورت تفننی فوتبال بازی می کنم.

* الان در چه سطحی در فوتبال فرانسه به قضاوت می پردازید؟

– متاسفانه به دلیل دو سال وقفه ای که در طول مدت قضاوتم ایجاد شد، ضربه زیادی خوردم. یعنی در سال 2007 و زمانی که مجددا در امتحان داوری شرکت کردم، مرا در سطح پائینی گذاشتند و در لیگ بازیهای استانی که در آن اقامت دارم به قضاوت می پردازم.

* امکان اینکه با گذراندن دوره های پیشرفته بتوانید به داوری لیگ یک فرانسه برسید وجود دارید یا نه؟

– راستش شرایط سنی ام به من این اجازه را نمی دهد. الان سنم اندکی بیشتر از چیزی است که بتوانم به رسیدن به لیگ یک فکر کنم.

* اطلاعاتتان در مورد داوری ها در ایران تا چه حدی است؟

– متاسفانه اطلاعاتی درمورد داوری در ایران ندارم. تنها می دانم که داور ایرانی- آمریکایی به نام اسفندیار بهار مست در جام جهانی 1998 دیدار دو تیم برزیل و نروژ را سوت زده بود.

* به نظر شما داوری در لیگ فرانسه چه مشکلاتی دارد؟

–  داوری در فرانسه با داوری در سایر کشورهای اروپایی تفاوتهایی دارد. دلیل این تفاوت هم این است که مسئولان داوری در فرانسه، قواعد و محدودیتهای فراوانی را برای داورانی که می خواهند در این عرصه به فعالیت بپردازند تعیین می کنند.به عنوان مثال خطاها و یا شرایطی در جریان بازی هست که داوران فرانسوی آنها را سوت می زنند ولی داوران سایر کشورهای اروپایی دراین صحنه ها سوت نمی زنند.

سختی این ماجرا در سطح اروپا (رقابتهای لیگ قهرمانان اروپا یا لیگ اروپا) بیشتر به چشم می خورد. چرا که داوران فرانسوی، به سان سایر داوران اروپایی سوت نمی زنند. این به نظر من یکی از دلایلی است که داور خوبی در سطح بین المللی از فرانسه نمی بینیم و حتی در رقابتهای یورو2008، داوری از فرانسه حاضر نبود.

به علاوه در فرانسه، بازیکنان، به ویژه بازیکنان تیمهای بزرگ(از جمله لیون، مارسی و بوردو) انتقادات زیادی را به عملکرد داوری دارند، چون این تیمها عموما در رقابتهای لیگ قهرمانان اروپا و لیگهای اروپایی حضور دارند و بازیکنان این تیمها با قضاوتهای سایر داوران اروپایی آشنایی پیدا می کنند، مسلما با داوران فرانسوی به مشکل بر می خورند. البته تدریجا یوفا به دنبال آن است تا سطح داوری در تمام کشورهای اروپایی را یکنواخت بکند

* شیوه اعتراض به داوری ها در فوتبال فرانسه به چه ترتیب است؟

– به طور کلی، وقتی داوری اشتباهی می کند، کمتر این اشتباه منجر به جنجال آفرینی می شود. قطعا هواداران حاضر در ورزشگاه وقتی از قضاوت داور راضی نباشند، برایش سوت می زنند، فریاد می کشند و یا حتی گاهی فحش می دهند ولی در نهایت بازی ادامه می یابد.

پس از بازی، بازیکنان و روسای باشگاهی که قربانی تصمیمات اشتباه داوری شده اند،زبان به انتقاد از داوری می گشایند و تصمیمات او را جنجالی می نامند.ولی عموما این گونه صحبتها در جمع خبرنگاران، عواقب خاصی ندارد

* یعنی برنامه خاصی برای آنالیز عملکرد و به ویژه اشتباهات داوران در فرانسه وجود ندارد؟ چون در ایران برنامه ای به نام نود به آنالیز عملکرد داوران در تک تک دیدارها می پردازد.

– ببینید، اگر صحنه خاص یا اشتباه خاصی از سوی داور رخ داده باشد،پس از پایان بازی در رادیو و تلویزیون،در برنامه های ورزشی و فوتبالی صحبت از اشتباهات داوری و تاثیر این اشتباهات در نتیجه بازی صحبت می شود ولی بازهم چندان کش پیدا نمی کند. البته در برخی مواقع خاص و هر از چند گاهی، از داوری قدیمی دعوت می کنند که در مورد اشتباه داوری در دیدار یا جایگیری اشتباه او و یا کاری که می بایست انجام می داد صحبت کند ولی برنامه ویژه ای  برای آنالیز اشتباهات داوران وجود ندارد.

* اگر داوری در لیگ فرانسه،قضاوت اشتباهی داشته باشد، برخورد یا جریمه ای که برایش در نظر می گیرند به چه ترتیب است؟

– عملکرد داورانی که بازیهای لیگ یک و لیگ 2 فرانسه را برعهده دارند، از سوی لیگ داوران کنترل می شود. هر داوری در پایان بازی نمره می گیرد که بین 20 تا 35 نمره در سال است و نمره هر داور نسبت به قضاوتی است که در طول سال انجام داده. داورانی که در پایان فصل نتوانند نمره حد نساب را کسب کنند،به لیگ دسته پائین تر سقوط می کنند.با هر اشتباه داور در هر دیدار، از نمره او کاسته می شود.

* کدام داور را بهترین داور حال حاضر فوتبال دنیا می دانید؟

– به نظر من بهترین داورهای کنونی در دنیای فوتبال، ماسیمو بوساکا (سوئیس) و روبرتوروزتی(ایتالیا) هستند. مارکوس مرک، داور آلمانی هم قضاوت خوبی دارد.

* بهترین داور لیگ فرانسه کیست؟ – یکی از بهترین داوران فرانسوی لورن دوامل هست. چندی سالی هست که او بازیهای مهم را قضاوت می کند و در لیگ قهرمانان اروپا نیز حاضر است.پیش او نیز داوری به نام آلاین سارس بود که دیگر داوری نمی کند.

* هدفتان برای آینده چیست؟

– هدفم این است که بتوانم بازیهای مهمتری را قضاوت کنم ولی همه چیز به لیگ ایالتی که درآن سکونت دارم و مسئول کمیسیون داوران بسته است که متاسفانه اندکی باندبازی در این بخشها حکمفرمایی می کند و بالا رفتن و موفقیت هر داوری به روابط نزدیکش با مسئولان این عرصه بستگی دارد

* و به عنوان سوال آخر چند سال طول می کشد تا یک داور بتواند خود را به رقابتهای لیگ یک فرانسه برساند؟

– زمانی که یک داور شروع به قضاوت می کند، دست کم هفت تا هشت سال طول می کشد تا بتواند به رقابتهای لیگ یک فرانسه برسد.البته این بستگی به آن دارد تا بتواند امتحانات سالیانه را نیز با موفقیت پشت سر بگذارد و بدون مشکل و با نمرات مطلوب این امتحانات را سپری کرده و از نظر ناظران و کنترلهایی که برروی عملکرد داوران نیز وجود دارد، سربلند خارج شود. رقابت فراوانی میان داوران برای صعود به رده های بالاتر وجود دارد و باید علاوه بر کسب حداکثر نمره ممکن در امتحان کتبی، می بایست در آزمونهای عملی نیز که سالی سه بار برگزار می شود موفق باشد.این آزمونهای عملی در واقع حضور ناظر در بازی است  که شخصی برای نظارت عملکرد داور در طول بازی حاضر می شود و به او نمره ای می دهد. در سطح حرفه ای، لیگ یک و دو، عملکرد داوران در تک تک دیدارها  بررسی می شود و در پایان فصل، تعدادی از داوران به دسته پائین تر سقوط می کنند و در عین حال داورانی نیز از دسته دو به دسته یک راه می یابند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *