حسین عسگری: فناوری خط دروازه عدالت را در فوتبال گسترش می دهد

حسین عسگری، رئیس دپارتمان داوری فدراسیون در گفت و گو با سایت رسمی فدراسیون فوتبال درباره صحنه مشکوک بازی ازبکستان و ایران به نکات جالب توجهی اشاره کرد.
به گزارش سایت داوران ایران، رئیس دپارتمان داوری در این باره گفت: امروز از سوی دپارتمان داوری کنفدراسیون فوتبال آسیا ایمیلی به دست من رسیده که درباره صحنه مشکوک به گل تیم ملی ازبکستان اظهار نظر کنم و نظرم را پس از آنالیز فریم به فریم این صحنه به دپارتمان داوری کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کنم که آیا صحنه گل بوده یا گل نبوده است. در این نامه نوشته شده که تا این لحظه هنوز فدراسیون فوتبال ازبکستان هیچ شکایتی به کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا ارسال نکرد. البته من دیروز و امروز نظرات کارشناسان را در این باره دیدم و تعجب کردم که همه آنها صحنه را به صورت قطعی گل دانسته بودند.
عسگری ادامه داد: حرفهایی که من می زنم از روی تعصب به تیم ملی ایران نیست و هرگز به خاطر ایرانی بودنم یا پیروزی ایران پا بر روی انصاف نخواهم گذاشت. باید درباره این صحنه بگویم که هیچ کس با قاطعیت نمی تواند بگوید که توپ از روی خط دروازه رد شده و به گل تبدیل شده است و هیچ کس نمی تواند گل ازبکستان را تایید کند. تنها ابزاری که ما برای تشخیص صحنه داریم دوربین های تلویزیونی است که در این صحنه خطای دید باعث شده که همه فکر کنند توپ به گل تبدیل شده است. شاید ذکر این نکته لازم نباشد اما باید بگویم که در داوری چیزی که مهم است این است که  باید داور و کمک داورانشان به صورت 100 درصد از گل شدن توپ یا هر اتفاق دیگری مطمئن باشند و با حدس و گمان داوری نکنند، ضمن اینکه یک توپ وقتی گل می شود که تمام آن از خط عبور کرده باشد. قانون هم همین را می گوید. اینکه بگوییم این توپ در این صحنه از خط عبور کرده، کاملا بر روی حدس و گمان است.
وی با اشاره به فیلم بازی گفت: کنفدراسیون فوتبال آسیا فیلم صحنه را که فریم به فریم آنالیز کرده برای همه اعضای کمیته داوران کنفدراسیون فوتبال آسیا برای اظهار نظر فرستاده است. ما هم در کمیته داوران آن را بی طرفی آنالیز کردیم. این صحنه مشکوک دو بخش دارد. اولین بخش مربوط به خوردن توپ به بدن سید جلال حسینی است که به هیچ وجه هند نیست. چون فاصله زیادی با مهاجم نداشت و نمی توانست در آن لحظه تصمیم بگیرد که با دستانش چه باید بکند. ضمن اینکه دستانش هم کاملا بسته بود و حالت بدن و دست او کاملا طبیعی بوده است، بخش دوم مربوط به رد شدن یا نشدن توپ از خط است که با توجه به اینکه در پشت دروازه دوربینی نبوده و داور پنجم هم مثل اروپا حضور نداشته است تنها تصویر دوربینی که زاویه 40 درجه با خط دروازه دارد می تواند ملاک آنالیز صحنه باشد. باید دقت کرد که عرض خط دروازه حدود 12 سانتی متر و قطر توپ حدود 22 سانتی متر است. زمانی که توپ به بدن سیدجلال حسینی اصابت می کند زانو و ران او روی خط دروازه است و وقتی تصویر در این لحظه متوقف می شود اصلا نمی توان قضاوت کرد که توپ از خط رد شده یا نه. در این تصویر نشان داده نمی شود که همه توپ از خط عبور کرده است و واقعا هم نمی شود گفت توپ به گل تبدیل شده  یا نه. واقعا صحنه سختی است و داوران ژاپنی مخصوصا کمک داور مطمئن نبوده اند که توپ از خط عبور کرده است. جایگیری هر دو داور هم خوب بوده و صحنه خیلی سریع اتفاق می افتد.
حسین عسگری با یادآوری دیدارهای آلمان و انگلستان در جام های جهانی 1966 و 2010 آفریقای جنوبی گفت: نظیر همین صحنه ها در آن دو بازی هم اتفاق افتاد که در سال 1966 تشخیص گل سخت بود اما در بازی آلمان و انگلستان توپ حدود نیم متر وارد دروازه شد اما چون کمک داور از صحنه فاصله داشت و واقعا هم یک کمک داور نمی تواند در یک ثانیه ای که توپ با سرعت 150 کیلومتر بر ساعت شوت می شود خودش را به خط دروازه برساند نتوانست تشخیص دهد توپ از خط عبور کرده است یا نه. به همین دلایل و خیلی صحنه های مشابه دیگر فیفا به فناوری خط دروازه فکر می کند و می خواهد فناوری را پیاده کند. اتفاقاتی که پی در پی در این باره می افتد فیفا را برای راه اندازی این فناوری بیشتر مصر می کند.
وی درباره فناوری خط دروازه گفت: این فناوری به صورت تستی آزمایش شده است و چند سنسور داخل یک توپ جاسازی شده بودند که زمانی که همه اش از خط دروازه عبور کرد به داوران زنگ هشدار بدهد اما مثل اینکه این فناوری خطا پذیر بوده و ممکن بود سنسورها در حین بازی آسیب ببینند و به همین دلیل فناوری احتیاج به بازبینی داشته است. البته دوربین هایی هم قرار بوده که در دیرک ها و برخی جایگاههای دروازه نصب شوند که هنوز البته استفاده از آن لازم الاجرا نشده است. فناوری سنسور داخل توپ هم 1500 دلار خرج داشت که هزینه بالایی به نظر می رسد. البته به نظر من یک ابزار خوب مثل هدست ارتباط رادیویی و بی سیم برای کمک به داوران است و می تواند سرنوشت ساز باشد و تیمی که زحمت می کشد و گل می زند اما ممکن است قبول نشود زحماتش هدر نمی رود. فناوری خط دروازه عدالت را بیشتر در فوتبال گسترش می دهد و نمی گذارد حق تیمی خورده شود و این نکته مهمی است. رد شدن یا رد نشدن توپ از خط دروازه می تواند قهرمان جام جهانی را عوض کند و یا سرنوشت تیم هایی را در صعود یا عدم صعود به جام جهانی تغییر دهد. به نظر من از جذابیت فوتبال کم نخواهد کرد و منتقدان این فناوری باید قبول کنند در فوتبال تیمی که به درستی گل می زند باید گلش قبول شود.
عسگری در پایان گفت: درباره صحنه ای که اتفاق افتاد بازهم می گویم که باید تیم داوری 100 درصد درباره یک اتفاق مطمئن باشند. فیفا هم می گوید وقتی صحنه ای مشخص نیست و تشخیص آن مهم است باید به نظر تیم داوری احترام گذاشت. داوری بر اساس حدس و گمان شکل نمی گیرد. باید کارشناسان فریم به فریم آن را آنالیز کنند و بعد نظر بدهند. در این صحنه شواهد نشان نمی دهد توپ از خط عبور کرده یا حتی عبور نکرده است. صحنه گل اصلا قابل تشخیص نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *